Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че 28 сътрудници на Службата за

...
Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че 28 сътрудници на Службата за
Коментари Харесай

Зеленски започна чистка

Президентът на Украйна Володимир Зеленски съобщи, че 28 сътрудници на Службата за сигурност на Украйна (ССУ) могат да бъдат уволнени. “В момента тече кадрова проверка на ССУ. Решава се въпросът дали да бъдат уволнени 28 длъжностни лица. Различно равнище, разнообразни посоки. Но основанията са сходни - незадоволеност от тяхната работа ", съобщи той в обичайното си вечерно видео послание. Повечето разследвани се подозират във връзки с Русия.

Вчера Зеленски внесе във Върховната Рада предложение за уволняване на ръководителя на ССУ Иван Баканов. Днес то бе гласувано от Комитета по защита към Радата с 8 гласа “за " и 3 “въздържал се ".

Зеленски внесе предложение и за премахване на главния прокурор Ирина Венедиктова. Преди два дни Баканов и Венедиктова бяха отстранени от служба. Като причина Зеленски посочи множеството следствия за държавна измяна и колаборация на чиновници на прокуратурата, органите за досъдебно следствие и други правоохранителни органи. Зеленски каза, че над 60 чиновници на ССУ са останали на окупираните от Русия територии и работят срещу Украйна.

Шефът на ССУ Баканов бе отхвърлен по извънредно тежък член от закона - “за несъблюдение на служебните отговорности, довело до човешки жертви или други тежки последствия ". Той е измежду най-близките съратници на Зеленски. Баканов е негов другар от детинство - двамата са живели в един блок, учили са в едно и също учебно заведение, а по-късно - и в еднакъв университет. Зеленски учи за правист, Баканов - за икономист. Двамата са дружно в продуцентската компания “Квартал-95 ". Баканов е първият ръководител на партията “Слуга на народа ", оглавява и предизборния щаб на Зеленски за изборите. Назначението му за началник на ССБ бе посрещнато доста сериозно, тъй като той не е човек от службите. Критиката се ускори още повече след нашествието на Русия. В края на юни Politico написа, че Зеленски е доста неудовлетворен от спецслужбите и търси заместител на Баканов. Причината са дейности, довели до бързата окупация на южните райони на Украйна и най-много - Херсон.

 

В Херсон ген. Сергей Криворучко, началник на локалното ръководство на ССУ, заповяда на своите подчинени да се изтеглят от града тъкмо преди завладяването му, нарушавайки директна заповед на президента. Началникът на Антитерористичния център Игор Садохин мина на страната на съперника, като издаде на Русия схемата на минните полета и координира дейностите на вражеската авиация. Има съществени съмнения, че той от дълго време е бил съветски сътрудник.

Началникът на ръководството за вътрешна сигурност на ССУ ген. Андрей Наумов избяга от Украйна при започване на войната и бе хванат няколко месеца по-късно в Сърбия. Президентът лиши Садохин, Криворучко и Наумов от военни звания. 

Въпроси повдига и държанието на самия Баканов при започване на войната. Имаше дори слух, че той е избягал в чужбина, който бе опроверган едвам в края на юни. “Не вярвайте на подправени вести и не се поддавайте на съветските дезинформационни акции. От първия ден на широкомащабното навлизане Иван Баканов се намира на работното си място, намира се с интернационалните сътрудници, които оказват поддръжка на Украйна в този комплициран миг ", сподели представителят на ССУ Артьом Дихтяренко.

Едно от огромните достижения на ССУ, които са обществено известни, беше залавянето през април на кума на Владимир Путин и някогашен народен представител от Радата Виктор Медвечук. Друг е въпросът кой и по какъв начин провежда бягството на Медвечуг от домакински арест, при изискване, че той трябваше да бъде под непрекъснат надзор на ССУ, написа Insider. 

Последният скандал избухна на 16 юли - с ареста на някогашния шеф на ръководството на ССУ в Крим Олег Кулинич, който е предавал на Русия разследваща инфромация, представляваща военна и държавна загадка. Той бе отхвърлен от служба още през март, само че изненадващо се оказа, че е останал в службите за сигурност, и то като асистент на Баканов. Така е траял да има достъп до секретна информация.

Зеленски назначи за и.д. началник на ССУ досегашния първи заместител на Баканов - Василий Малюк.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР